2010. június 23., szerda

Karakter jellemzések - Madame Giry

Egy rendkívül érdekes karakter. Két féle szemszögből lehet megközelíteni: az egyik a filmre alapozható, ami szerint gyerekkorától ismerte a Fantomot (ez van amúgy a musical színpadi változatában is), a másik pedig a könyvhöz hű felfogás, ami szerint csak felnőttként találkoztak először.Amennyiben a gyerekkori ismeretséget vesszük alapul, jogosnak vélhető a Madame elfogultsága a Fantomot illetően. Együtt nőttek fel, érzelmileg tehát kötődhet a férfihez. Így azonban felmerült bennem a kérdés, hogy miért segítette Christine patronálását, amikor tulajdonképpen a lány az ő helyére lépett a Fantom szívében. Bár feltehetően soha nem is alakult ki vonzalom a Madame és közte, de egyoldalú érzelemről beszélhetünk. A lényeg, hogy az első részben még támogatja Christine-t, ám ez a második részre megváltozik. Ez betudható annak, hogy immár lánya pályázott a mester elismerésére és ezt próbálta elérni, vagy pusztán sértettséget érzett, amiért a fiatal primadonna cserbenhagyta a férfit. Bár ez az állítás azon a ponton megdől, mikor a Madame az első rész végén megmutatja Raulnak a Fantom rejtekéhez vezető utat. Ezzel viszont visszakanyarodnék ahhoz az állításomhoz, hogy mindvégig a Fantom első számú megbízottja akart lenni, és presztízsét talán csak ez a lány tudta volna megakadályozni, ezért úgy gondolta, hogy a legkönnyebben úgy szabadul meg tőle, ha segíti a vikomtot szerelme megszöktetésében. Talán mindvégig benne bujkált a vágy, hogy eltüntesse Christine-t, csak a Fantom iránti érzelmei és nem utolsó sorban talán félelme megakadályozta, hogy bármit is tegyen. Ez a gondolatmenet azonban ismételten megkérdőjelezhető, hiszen a film egyértelműen egy olyan Madame-ot mutat be, aki lányaként szereti és támogatja az ifjú primadonnát. A színdarab beli megformálása már kicsit hidegebb és távolságtartóbb, és sokkal konspiratívabb, mint az előbb említett változat. Például, mikor Christine és Meg az öltözőben megosztják félelemeiket egymással, és a Fantomról beszélnek, Meg anyja egyértelműen hallgatózik és akkor lép közbe a párbeszédben, mikor lánya barátnője jobban kifejtené az Angyallal kapcsolatos nézeteit. Tehát valami egyértelműen van a háttérben.

Annyi bizonyos, hogy az első részben még nem lehet konkrétan meghatározni, hogy Madame Giry miért is közvetít a Fantomnak, és hogy valójában segítője is, vagy csupán a "postás" szerepét tölti be?! Nos, ez a kérdés a folytatásban már sokkal egyértelműbbé válik. A madame és a lánya is a Fantomnak dolgoznak, akit jelenleg csak Mr. Y-nak hívnak. Coney Island-en hoznak létre egy elvarázsolt parkot, ahol az igazgató minden bűverőjét latba vetve működteti a csodahelyet. Itt válik állandó fellépővé Meg Giry, mint táncos-énekes. A darab folyamán megtudjuk, hogy a Giry lányok mentették ki a Fantomot az operaházból, az üldözők elől. És íme, ismét jogos a kérdés, miért? Meg akkoriban még nem igazán ismerhette a férfit, így egyértelműen anyja döntése volt a lépés, és ő akart mellette maradni. Aztán tíz évig neki dolgoznak, segítik, mindezt miért? Annyi kiderül, hogy az elmúlt évek alatt Meg Giryben erős megfelelési vágy alakul ki, ami köthető szerelmi vonzalomhoz, vagy pusztán a mester iránti elkötelezett odaadásnak. Én az előbbit részesíteném előnyben, elvégre a mű végén Meg elméje oly mértékig megbomlik, hogy ilyen lépésre szerintem csak a viszonzatlan szerelem késztetheti.
Tehát feltehetően az a bizarr helyzet állhat fenn, hogy anya és lánya ugyan azon férfiért adta oda mindenét, aki -mondanom se kell- egyikőjük érzelmét sem viszonozta. De még mielőtt végképp csalárd, semmire kellő fickónak bélyegeznénk ezt a titokzatos lényt meg kell említenem, hogy Susan Kay könyvében tökéletesen leírta, hogy a Fantom olyan varázslatos bűverőt hordozott a hangjában, amivel akarva, akaratlan bárkit levett a lábáról. Külseje torzultságát ezzel a képességével bármikor előnyére változtathatta. Így érthetővé válik a két nő gyengesége irányába. A kérdés az, hogy volt-e a Fantomban szándékos bűvölés, vagy a csupán engedte, hogy segítsék munkáját. Az ő karakteret bőven megéri az elemzést. Viszont a folytatás végén megtudjuk ugyebár a szörnyű titkot, hogy (anyja kényszerére, vagy sem, de) Meg prostitúcióból szerez pénzt Coney Island működtetéséhez a Fantom tudta nélkül. Csak az anyja tud erről. Vajon miféle eltorzult gondolat vezet oda egy anyát, hogy erre kényszerítse, vagy akár csak hagyja, hogy lánya ezt művelje magával?
Összességében tehát Madame Giry egy igazán titokzatos karakter. Annyit bizonyosa tudunk, hogy valami rejtett szál köti a Fantomhoz, de hogy ez érzelmi-e, vagy tárgyias, illetve ezeken belül szerelmi, avagy anyagi támogatás fejében tette, amit tett, erre nem igazán van válasz.

6 megjegyzés:

  1. Én azt gondolom Madame Giry-ről, hogy egyszerűen csak emberileg ragaszkodik a Fantomhoz. Gondolom neki sincs senkije, férjről, szülőkről nem tudok, és mialatt ő az operában dolgozott, a legjobb barátja is ott volt, és ezért segíti, ezért menti ki a Fantomot, mert a barátja. Később pedig mikor az Operának annyi, mindkettejük otthona tönkremegy, azután együtt próbálnak szerencsét Coney Island-en. Szerintem egyfajta közös túlélés ez, amiben erős kötődés van kettejük között, de én nem gondolom, hogy szerelem lenne. Lehet éppen az is, de nem érzem erős jelenlétét. Amikor a darabban Christine és Meg beszélgetéség félbeszakítja, szerintem úgy van vele, hogy a lányát nem akarja belevonni a titokba. Christine már amúgy is ismeri a hangját a Fantomnak, arra épp gondolhat a Madame, hogy a lány előbb-utóbb úgyis fog találkozni a mesterével. De ettől függetlenül Megnek nincs köze hozzá. Szerintem.

    VálaszTörlés
  2. Mármint Megnek a Fantomhoz nincs még akkor köze.

    VálaszTörlés
  3. Nincs, én is ezt mondom. Az, hogy a Madame és a Fantomm barátok lennének, erős túlzás. A Fantom egy pillanatra sem adja jelét semmilyen pozitív közeledésnek ehhez a nőhöz. Akár szerelmet, akár baráti szeretet érez a férfi iránt, nem kap viszonzást. A könyvben például egyértelműen leírják, hogy a Madame fizetést kap a Fantomtól azért, hogy segítsen neki...

    VálaszTörlés
  4. De azért csak hálás lehet a Fantom, hogy kiszabadulása után segített neki a nő.. Vagy ha ő nem is szereti annyira, mondjuk úgy, megtűri a Madame-ot, míg több emberrel nagyon nincs kapcsolatban. Christine-t leszámítva.

    VálaszTörlés
  5. Igen, ez így van. Valamiért bizalmába fogadja, de anyagi juttatáson kívül nem ad neki semmit. Ezt számon is kéri rajta a Madame a folytatásban.

    VálaszTörlés