2010. június 22., kedd

Karakter jellemzések - Meg Giry

Fiatal balerina. Egyértelműen anyja nyomdokaiba akar lépni, és a neki való folytonos megfelelési vágy kiszolgáltatottá teszi lelkileg. Ez a tulajdonsága igazán a Fantom folytatásában, a Love never dies-ban tör felszínre. Az Operaház Fantomjában még csak egy erőteljes mellékszereplőként jelenik meg. Christine talán egyetlen, de minden esetre legjobb barátja. Vele van végig, és biztosan hisz a Fantom létezésében, bár a tényt, hogy a Fantom hús-vér ember, ő is csak a történet végén kezdi felfogni. Érdekes, hogy míg az első részben legfőbb támasza a fiatal primadonnának és úgy látjuk, egy pillanatig sem irigyli tehetségét, a folytatásban teljesen kifordul magából, féltékeny lesz Christine-re, sőt, mondhatni babérjaira tör, hiszen énekes-táncosként igyekszik karriert befutni Coney Island-en. Erős érzelmi szálak kötik a Fantomhoz a folytatásban, mondhatni, próbálja átvenni barátnője helyét. Minden erejét megfeszítve igyekszik elérni a férfi elismerését, aki persze még mindig a naivát siratja. Drámaivá válik a sorsa, és élete, a folytonos küzdelem a tökéletességre, végül megtörik, elméje felbolydul és kontrollt vesztve először rablóvá, majd gyilkossá válik. Kétség kívül az egyik leginkább kifordult személyiség lesz belőle.Ő sem igazán kap hosszabb jellemzést a könyvekben. Alacsony, vékony lánynak írják, tipikus balettpatkány. Korán sem olyan naiv, mint partnernője. Határozott teremtés, bátor, tudja, mit akar, mégsem helyezte saját törekvéseit szerettei elé. Ez persze visszavezethető anyja keménységére, aki minden bizonnyal szigorú neveltetésben részesítette. Csak feltételezésekbe bocsátkozhatom, de úgy hiszem Meg eltorzult személyiségét a folytatásban anyja nevelése, szigora és a szeretetének -talán- hiánya okozhatta. Annyit tudunk, hogy Meg és Christine együtt nőttek fel, és feltehetőleg ugyan úgy kezelték őket. Ám valószínű, hogy mikor Christine-t a Fantom kiemelte, saját tanítványává tette és ezt Madame Giryvel is tudatosította, a Madame számára is akaratlan, de sokkal inkább a figyelem központjába került. Meg pedig ott volt, tehetséges táncosként, de semmi több. Ez talán már abban az időben is bántotta, de erre nem szenteltek az írók külön figyelmet, így nem tudhatjuk. A folytatásban viszont végre megkapja a kívánt reflektorfényt, ám hiába, az is csak hamis délibáb, mert amint Christine megjelenik a színen, a Fantom figyelme csakis az övé lesz és bár anyja korán sem tünteti már ki figyelmével a primadonnát, Meg bomlott lelke és érzelmi kudarcai visszafordíthatatlan cselekményre kényszerítik. Ráadásként megtudjuk a darab végén, hogy Meg anyja késztetésére, vagy pusztán a Fantomért való odaadásból, de egy ideig prostitúcióból szerez pénzt a park működtetésére. Erről persze a férfi mit sem tud, így felmerül a kérdés, hogy ismételten mennyi szerepe van ebben a Madame-nak. Az biztos, hogy Meg lelki torzultsága valahol mindenképpen anyjánál róható fel.

4 megjegyzés:

  1. Igazából nem lepett meg, hoyg Meg nagy szerephez jut a 2. részben. Már az első részben megbúvó, rejtett kis megmozdulásai előrevetíthetik akár, hogy ő itt valamit nagyon akar... Folyton kérdezi Christine-t, hogy mitől énekel ilyen nagyszerűen, a filmben követi is a lányt a Fantom rejtekhelye felé, amíg az anyja vissza nem fordítja. Majd a végén ő talál rá a Fantom jelképeire és a hűlt helyére. Finoman ugyan, de mindig ott van, mindig érdeklődik.
    Az tuti, hogy anyja szigorúan nevelte, aminek egyik következménye lehet a tekintélyelvű személyiség, aki a hatalmat, az általa karizmatikusnak tartott vezetőt feltétel nélkül tiszteli. Meg számára ilyen lehet a Fantom. Rajon érte, titokban ő akar lenni a kegyeltje. Ezekből egyértelműen levezethető a második rész drámája... Persze utólag könnyű okosnak lenni, csak az első rész alapján nem mondanám Megre, hogy itt akkora nagy szerepe lesz, ott csupán idegesített, hogy miért üti bele az orrát mindenbe, meg arra gondoltam, hogy most ő tényleg nem olyan tehetséges, mint Christine, és ezért lesz ilyen talpnyaló, vagy valójában tehetséges, csak az anyja szigora miatt érzem jelentéktelen táncosnak. Nem tudom, érdekes személyiség.

    VálaszTörlés
  2. Ezt most olvastam a Love never dies második felvonásának végéről: "She (Meg) holds up a gun to them so that the Phantom will listen as she reveals the truth: the resources that Giry has afforded him all these years have mainly come from Meg being forced to work secretly as a prostitute to supporters of Phantasma."
    Ez így kicsit már megvilágításba helyezi a dolgokat... Basszus, az anyja prostitúcióra kényszerítette, h pénzt szerezzenek a Phantasma parknak.... Asszem a Madame a beteg...

    VálaszTörlés
  3. Ezt hol olvastad? Mert nem hiszem, hogy Webber bácsi ilyet írt volna le... de lehet,hogy csak nem értettem ezt a szöveget

    VálaszTörlés
  4. Itt: http://en.wikipedia.org/wiki/Love_Never_Dies_%28musical%29

    Az Act 2. utolsó bekezdése.

    VálaszTörlés